Mat & menyförslag

Se till att äta gott när du paddlar, det förhöjer upplevelsen! Det går att laga mer avancerad mat än vad man kan tro på ett stormkök. Vill du å andra sidan äta snabbare med mindre bestyr så rekommenderas frystorkad mat eller konserver. Den som inte har bråttom, vilket du inte bör ha när du paddlar kan göra underverk med förhållandevis enkel matlagningsutrustning. Tre lagade mål mat om dagen är inget problem, bara du har med dig rätt råvaror. Mellan måltiderna är det bra att få i sig snabb energi som nötter, russin och choklad. För att spara utrymme så kan du med fördel torka en del av de råvaror du tar med dig ut, vilket du lätt gör själv i ugnen hemma. Nedan följer utrustningslista samt förslag på goda och lättlagade maträtter.

Utrustning för matlagning:

  • Stormkök med gasolbrännare.
  • Extra brännare.
  • Primus Gas.
  • Kockkniv.
  • Skärbräda.
  • Tändare.
  • Eldstål, så att du kan tända i både kyla som väta.
  • Konservöppnare.
  • Diskmedel.
  • Diskborste.

Maträtter för paddlingen (4 portioner) – gott & enkelt

Frukost

  • 2 paket bacon, 12 ägg eller äggpulver motsvarande 12 ägg och 1 liter juice.

Lunch & middag

  • Spagetti och köttfärssås – Torkad köttfärs, 4 portioner pasta, 1 burk crème fraiche, vitkålssallad och 1 påse riven parmesan.
  • Lingongrova med tonfiskröra
    Lingongrova (mjukt bröd), tonfisk på burk (4), majonnäs, curry, rödlök och paprika.
  • Kycklinggryta
    Bulgur, kycklingfiléer (1 per person), 1 burk ananas, 3 dl grädde, 2 morötter, ketchup och 4 tärningar kycklingbuljong.
  • Älggryta med svamp
    Potatis 1,5 kg, 2 pkt älgskav, 1 burk crème fraiche, 5 cl viltfond, 5 st enbär, 2 morötter, 1 gul lök och 1 hg torkad svamp.
  • Korv med potatissallad
    6 stora lammkorvar, 6 små potatisar, 2 burkar soltorkade tomater, 1 påse oliver, 1 rödlök, 2 st paprikor och 1 påse riven parmesan.
  • Musselpasta med saffran
    400 g musslor, 2 paket färsk fettucini, 3 dl grädde, 2 st broccoli, 1 pkt saffran, 4 tärningar fiskbuljong och 1 gul lök.