Grundteknik – kajakpaddling

Jespers Fritid - Kajakpaddling

Med en effektiv paddelteknik sparar du energi och kan paddla längre samtidigt som paddlingen blir mycket roligare. Nedan har vi samlat några grundregler för hur du ska paddla effektivt:

Sitt rätt
Sitt med lätt böja ben och rak i ryggen. Luta bäckenet framåt så att din överkropp är lätt framåtböjd. Din rygg ska alltså inte ha kontakt med ryggstödet när du paddlar. Justera benstöden så att dina ben är lätt böjda och så att du kan spjärna emot med benen när du tar ett padddeltag.

Att sätta ner paddeln i vattnet
Sätt ner paddeln så långt fram och nära kajaken du kan utan att du lutar dig framåt (mer än den framåtlutning vi beskrev i förra punkten). Din arm ska vara sträckt och paddelbladet ska vara helt nersänkt i vattnet innan du du påbörjar paddeltaget. Denna grundteknik gör att du får ut mer av paddeltaget och slipper lägga kraft på onödigheter som att vispa upp vattenbubblor och dra ner luft.

Arbeta med hela överkroppen
Arbeta med hela överkroppen genom hela paddeltaget. Gör inte det fel som många gör: att bara paddla med armarna. Du ska utnyttja de större muskelgrupperna som är belägna i rygg och bål. De bidrar med den största kraften i paddeltaget om du gör rätt. Börja paddeltaget med att dra med axel och rygg, vrid bålen, tryck ifrån med den övre armen samtidigt som du spjärnar emot med benet. Slappna av i de muskler som inte arbetar.

Greppet
Håll aldrig för hårt i paddeln, det riskerar bara att göra dina fingrar och handleder överansträngda.

Avslut
Ett paddeldrag ska aldrig gå längre bak än den linje som bildas om du tänker dig att du drar ett sträck mellan dina axlar. Hur långt du drar bak bestäms alltså via hur mycket du vrider bålen. Tänk även på att hålla ut din armbåge från kroppen och på att paddeln inte öser undan massa vatten när du drar upp den.

Välj rätt kajak för dina behov.